18 Aralık 2017 Pazartesi

                       
                                       

 Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Türkiye'de özel sektör desteği ile hayata geçirilen ilk müze olma özelliğini taşıyor.

Müze bünyesinde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan yaklaşık 22.500 eser bulunuyor. Bu eserlerin sadece 2.000'i sergilenmekte. Kalan 20.500 eser ise depoda tutuluyor.

Müze üç bölümden oluşmaktadır. İki adet sergi salonunda hassas eserlerin teşhiri gerçekleşirken bahçedeki açık alanda da tarihi değere sahip çeşitli yapıtlar sergilenmektedir. Müzenin en dikkat çekici yanlarından birisi ODTÜ ve TÜBİTAK’la birlikte gerçekleştirilen dijital sergi uygulamalarıdır.

Eti Arkeoloji Müzesi içindeki dijital sergi uygulamaları şehrin sahip olduğu taşınmaz kültür varlıklarının tanıtılması amacı taşımaktadır. Şehirdeki önemli antik mezarlar ve eserler üç boyutlu çizim tekniğiyle ziyaretçilere izletilmektedir.


                                         

                                              

                                   

                                   

Müze teşhirinde yoğunluk olarak Dorylaion (Şarhöyük Eskişehir-Tepebaşı), Pessinus (Sivrihisar-Ballıhisar), Han Yeraltı Şehri (Han Yazılıkaya), Keçiçayırı (Seyitgazi-Bardakçı), Çavlum Köyü Eski Hitit Nekropolü (Odunpazarı-Çavlum), Demircihöyük (Çukurhisar-Tepebaşı), Karacahisar (Odunpazarı-Karacaşehir) Küllüoba (Seyitgazi-Yenikent) gibi arkeolojik alanlarda yapılan bilimsel arkeolojik kazılar, önemli buluntuları ile birlikte kronolojik olarak sergilenmektedir. Sergilenen eserler arasında mermer heykel ve heykelcikler, mimari parçalar, steller, pişmiş toprak günlük kullanım kapları, idoller, cam kaplar ve boncuklar, metal kap ve silahlar, takılar, sikkeler bulunmaktadır. Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan yaklaşık 22.500 taşınır kültür varlığı bulunmaktadır. Müze’nin yaklaşık 1.800 m2lik kapalı alanında teşhir edilen yaklaşık 2.000 eser dışında kalan 20.500 eser 900 m2lik müze depolarında korunmaktadır. Müzenin tapusu Bakanlığımıza aittir. Ünik Eserler Lületaşı Mühür Çavlum Mezarlık Kazısı, dünyadaki ilk lületaşı mühür Fayans Scarabe Mezopotamya eseri olup, yaklaşık 4000 yıl önce Anadolu (Eskişehir) ile Mezopotamya arasındaki ticari ilişkilerin kanıtıdır. Yazıtlı Hitit Mühür, Pişmiş Toprak, Şarhöyük Kazısı Roma Çağında Eskişehir’de sikke darp eden kentler: Midaion, Dorylaion, Pessinus, Nacoleia Canlandırmalar 2 vitrin tam canlandırma (Çavlum Mezarlık-Küllüoba Arkeolojik Kazı Çalışması) 5 vitrin yarı canlandırma (Demircihöyük Günlük Yaşam, Demircihöyük Sarıket Mezar, Küllüoba Ocak-Ateş, Şarhöyük Hitit Ocak, Şarhöyük Nekropol Hellenistik Kremasyon Mezar) Dijital Aktiviteler İnteraktif uygulamalar ve etkinlikler (Sergi, konferans vb.) açısından ülkemizin modern ve örnek müzelerindendir.

                                    
Taban Mozaiği M.S. 2-3 yy. Şarhöyük(Dorylaion)

Kybele Heykelciği M.S 2. yy.

Mil Taşı M.S 2-3 yy. Pessinus Antik Kenti

Kybele Heykelciği M.S 2. yy.

Kapı Tipi Mezar Steli M.S 2-3 yy. Keskin Köyü

Herakles Heykeli M.S 2. yy. Nakoleia Antik Kenti(Seyitgazi)

Medusa Başı M.S 2-3 yy.

Roma Dönemi M.Ö 30-M.S 395

Roma Dönemi M.Ö 30-M.S 395

Günlük Yaşam Erken Tunç Çağı M.Ö 3000-2000



Seçilen sikke ile ilgili fotoğraf ve bilgileri görebileceğimiz yer.

Yakma(Kremasyon)Mezar M.Ö 1-M.S 1 yy.

Çavlum Mezarlığı Orta Tunç Çağı



Boğa Heykelciği M.Ö 3000-2000

Roma Dönemi Lahit M.S 4. yy.


Hergün Açıktır
Ziyaret Saatleri 08.00-17.00
Bilet Fiyatı:5 TL

Adres:Akarbaşı Mh. Atatürk Blv No:64 Eskişehir, Türkiye
Ulaşım:Odunpazarı Bölgesi’nden Atatürk Bulvarı yönüne giden otobüslere binerek müzeye ulaşabilirsiniz. Müze, Odunpazarı Bölgesi’ne yürüyerek 15 dakika uzaklıkta yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder